Bevolkingsonderzoek darmkanker

Onze praktijk en het bevolkingsonderzoek darmkanker
Vanaf 2014 start de overheid met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit onderzoek gaat uit van het 'Bevolkingsonderzoek Zuid-West'. Onze praktijk  wordt ingelicht bij afwijkende uitslagen en natuurlijk kunt u bij ons terecht als u (nog) vragen heeft over dit onderzoek.

Wat is darmkanker?
Darmkanker begint meestal als een poliep. Een poliep is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker.

Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en is de behandeling minder zwaar.

Wie krijgen een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek?
Vanaf 2014 ontvangen alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Wat houdt het onderzoek in?
Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest. U ontvangt een buisje met daarin een staafje. Met het staafje prikt u in uw ontlasting (poep). Het staafje doet u vervolgens terug in het buisje. Dit buisje stuurt u met een ingevuld antwoordformulier terug in de retourenvelop.

Wanneer kunt u een uitnodiging voor deelname verwachten?
Het bevolkingsonderzoek darmkanker gaat tussen 2014 en 2019 geleidelijk van start. De reden hiervoor is dat er tijd nodig is om voldoende zorgverleners op te leiden voor het vervolgonderzoek. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.
Weten wanneer u een uitnodiging kunt verwachten? klik dan hier 

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie. Of download de brochure 'Bevolkingsonderzoek darmkanker' (ook in het engels, turks en arabisch). Ook kunt u kijken op Thuisarts.nl