Onze praktijk
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen automatisch eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Als u een uitnodigingsbrief voor het bevolkingsonderzoek ontvangt maakt u dan een afspraak bij de doktersassistente. In onze praktijk maken de assistentes Karin en Marijke vrijwel alle uitstrijkjes. Ze zijn hier speciaal in geschoold. Het is belangrijk dat u de uitnodigingsbrief meeneemt naar de praktijk als u de afspraak heeft. Als u het moeilijk vindt om een uitstrijkje te laten maken dan kunt u er ook voor kiezen om en zelfafnameset aan te vragen . In de uitnodigingsbrief staat beschreven hoe u zo’n set kunt aanvragen.
Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel rond de baarmoederhals. Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaam. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV (het humaan papillomavirus). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact. De meeste vrouwen worden rond hun 15e jaar seksueel actief. Dan kunnen ze besmet raken met het HPV-virus. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.
In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst gekeken of er HPV in het uitstrijkje aanwezig is. Heeft u geen HPV? Dan heeft u vrijwel geen kans op baarmoederhalskanker. Als het virus wel aanwezig is wordt het uitstrijkje onderzocht op afwijkende cellen. Heeft u HPV én afwijkende cellen dan wordt u verwezen naar de gynaecoloog.
Wie krijgen een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek?
Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen juist deze vrouwen een uitnodiging voor deelname aan dit onderzoek. Het is wetenschappelijk aangetoond dat eens in de vijf jaar deelnemen in de meeste gevallen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker ontstaat doorgaans heel langzaam.
Waarom een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?
Het doel van dit onderzoek is vroegtijdige opsporing van (voorstadia van) baarmoederhalskanker op het moment dat er nog geen voelbare klachten zijn. Met het bevolkingsonderzoek worden vooral voorstadia ontdekt. Door deze te behandelen, wordt voorkomen dat baarmoederhalskanker ontstaat.
Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig.
Wat kan ik verwachtenbij het maken van een uitstrijkje?
Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten en het doet meestal geen pijn. Wilt u weten wat u precies kunt verwachten?
Klik hier voor meer informatie. Of download de brochure ‘Onderzoek baarmoederhalskanker’.
Ook kunt u informatie terugvinden op www.thuisarts.nl